Проект "Прощавайте сірі стіни"

Цей проект посів ІІІ місце у конкурсі соціальних проектів 2011!

Фасилітатор Качор Любов Омелянівна
Львівська ЗОШ №5 І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням
англійської мови ім. Іванни та Іллі Кокорудзів

Проблема, яка висувається у проекті, що реалізувався пілотною групою учнів 8б класу Львівської середньої спеціалізованої школи №5 полягала у тому, що  усі стіни на шкільному подвір’ї є непривабливими. І шкода, що неодноразово комісії різних рангів, які приходять до школи чи то на урочисті лінійки, чи то інші заходи вперто не зауважують сірості. Діти на цю проблему зразу ж вказали, довго не задумувались над вибором того, що слід змінити у житті шкільної спільноти. Адже у дитинстві все має бути у яскравих кольорах.Група учнів, що реалізовувала цей  проект, це надзвичайно цікаві діти. У процесі проходження курсу «Комп’ютерні технології для місцевої спільноти»  більше згуртувались, не кремпувались один перед одним і допомагали один одному. Вони настільки захопилися виконанням малюнку на стіні, що аж і інших членів учнівської спільноти «заразили». Їм допомагали тримати драбини, ґрунтувати стіни – обсяг робіт, як для групи із 4 учнів був дуже великим. А ще враховуючи львівську погоду, їм слід було встигнути в період між дощами. Тай кінець навчального року – річні контрольні! Але …
Разом - вони сила, зрозуміли усі, коли побачили реальний результат спільної роботи. Із якою гордістю вони малювали, а інші із заздрісними поглядами слідкували за їх роботою. Стомлені під кінець дня, із почуттям обов’язку, відповідальності вони завершували роботу уже практично в темноті (22.00). І навіть тоді їм не хотілось розходитись по хатах, хоча уже і батьки приходили. Цікаво було бачити в останніх здивування і захоплення в очах, а також чути схвальні слова. Пані Іра (мама Лєри) сказала, що, можливо, якби більше дітей у місті брали участь у програмі «Шлях до успіху», то і життя було б яскравішим. Звертаючи увагу на те з яким натхненням школярі взялися  за зміни, їм не зміг відмовити у допомозі ніхто: штукатурити стіну допоміг батько учня 9-го класу пан Михайло Дух, а вчителька малювання їм допомогла у підборі кольорових гам та виконанні дитячих облич, про що вони її попросили.Цікавими були  відгуки адміністрації школи. Завуч Лариса Мирославівна сказала, що стіна неперевершена, що на наступний рік слід далі продовжувати впровадження у школі курсів програми Intel «Шлях до успіху», оскільки чітко видно результат учнівської роботи.У ході виконання проекту учні проводили опитування серед школярів та вчителів, та у програмі  Exel ( пакету програм Microsoft Office ) опрацювали інформацію і склали діаграму. Щоб підібрати малюнок для зображення на стіні  вони проводили пошук в Інтернеті. Свої навички , отримані під час занять курсу вони використали у створення презентації у програмі Power Point. Чого навчаються учні у цьому проекті? Цей проект у програмі «Шлях до успіху» покращує навички і компетенції учнів у наступних сферах:
- міжособистісні та комунікативні навички;- навички співпраці, спілкування, вміння працювати в команді;- виявляти навички взаєморозуміння;- зменшувати упередження і розвивати толерантність, повагу;- вчитися вести бесіду;- розвивати власні погляди і думки;- активізує самовизначення і самоосвіту, вміння навчатись;- вміти вести дискусії;- розвиваються комп’ютерну грамотність, знання основних офісних програм та вміння використовувати їх для розробки та впровадження соціальних міні –проектів;- критично мислити, здатність самостійно та поетапно розв’язувати проблеми.
А це усе формує в учнів навички, необхідні для досягнення успіху в дорослому житті.Бачучи результат роботи переконуюсь, що я добре зробила коли записалась у вересні на тренінг фасилітаторів з програми «Шлях до успіху». Адже успіх моїх учнів – це і мій успіх, що надихає до подолання наступних змін у житті на краще.

Перегляньте презентацію проекту
Гаран Дарія, Дідух Олена, Симонян Валерія, Ємчик Ярослав

 

Немає коментарів:

Дописати коментар